Kriptovaluták tárolóeszközei

A kriptovilág elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában ez is egy társasjáték, saját szabályrendszerrel, amely viszonylag könnyen tanulható. A megfelelő magyarázatokkal és kifejtésekkel persze. Választ kapsz a kérdéseidre és átlátod

  • mi mire való,
  • mithogyan lehet megvalósítani és
  • mikor érdemes lépni a kereskedés során.

Centralizált és decentralizált tárolás

Kezdjük is rögtön egy lényeges tisztázandó kérdéssel: Mit jelent az, hogy decentralizált tárolási mód?

A hagyományos banki rendszerben centralizált tárolásról beszélünk, hiszen a valuta a bankszámlánkon van.

A kriptovaluták világában azonban ez máshogy működik.

A decentralizált tárolással a kriptovaluta a saját hálózatát sosem fogja elhagyni, azaz névlegesen kerül bele a pénztárcánkba. Ez úgy történik, hogy csak „egy kommunikáció” jön létre az egyes blokkláncokkal és hálózatokkal.

Ez azt jelenti, hogy az Ethereum például az Ethereum hálózaton maradva mozog át az egyik pénztárcából a másikba. Ahhoz hogy létrejöjjön a tranzakció, utaláskor figyelmesen válaszd ki a megfelelő hálózatot és címet.

Fizikai és szoftveres walletek

Életünkben egyre fontosabbak a kiberbiztonsági intézkedések, szóval nem csoda, hogy a kripto wallet fizikai és szoftveres tárolási módban is megjelenik a biztonság és nyomonkövethetőség érdekében. Itt kell megemlítenünk a rejtélyesen hangzó titkos kulcsot is, melyre kiemelten érdemes vigyázni, mert a kulcs birtoklásával a pénztárca tulajdonjoga a tét. Ha nem így teszünk, idegen kezekbe kerülhet és lőttek a valutáinknak.

Szoftveres tárcák

A szoftveres pénztárcák között többfélét is megkülönböztetünk. Ahhoz, hogy ezekről képet adjak, kettőre térek ki röviden.

A böngészőből is elérhető web-walletek esetében a titkos kulcsot az adott kereskedő weboldal üzemeltetője birtokolja. Ez a legegyszerűbb, egyben a legveszélyesebb módja a valuták tárolásának, hiszen az oldal bezárása esetén elúszhatnak a valuták is. A titkos kulcs nélkül pedig hiába is reklamálsz. Azonban rövid távú és gyakori befektetések esetén gyakran ajánlják ennek használatát.

Ennél egy fokkal biztonságosabb az a szoftveres tárolási mód, amikor a titkos kulcs nálunk van. Ekkor például asztali vagy mobilalkalmazásból érhetjük el a kriptopénztárcánkat, ahonnan bátran kereskedhetünk, indíthatunk utalásokat és fogadhatunk beérkező valutákat is.

Hardveres tárcák

Ha igazán biztonságos megoldásra lenne szükséged, akkor érdemes fizikai pénztárcát használni. Ez egy csipetnyit bonyolultabb ugyan, de hosszabb távon kifizetődőbb a biztonság miatt. A fizikai, azaz hardveres pénztárcák esetén a valuták egy pendrive-szerű eszközön vannak. Ennek az a bombasztikus előnye, hogy valóban akkor csatlakozik az internethez, amikor a tulajdonosa azt fizikailag csatlakoztatja.

A pénztárcákról még sokat tudnék mesélni. Mivel több csoportosítási kategóriába sorolhatóak, ezért az előnyökről és a hátrányokról is bőven van mit regélni. Ha kriptóban utazol és szeretnél érthetően és rendszeresen kommunikálni az érdeklődők, potenciális ügyfeleid felé, keress meg!

Szólj hozzá!