AZ AI JELENE ÉS JÖVŐJE – 2023 július webi összefoglaló

A 2023 július 25-i webináron az AI jelenéről és jövőjéről beszélgetett Bodnár Erika (Ct. the B-YOND Kft) és Gál-Hürkecz Péter (Linkio).

Összefoglalva ezekről esett szó:

 • az aktuális lázról, hyperól, helyzetről
 • veszélyekről és lehetőségekről
 • AI sztorikról és AI bukfencekről
 • AI eszközökről és funkciókról
 • aztán levontuk a magunk következtetéseit is.
mesterséges intelligencia előadás 2023.07.25

Szélességében és nem mélységében néztük meg az AI-t, AI-okat.

Sokfelé elhangzik az a kijelentés, hogy ideje volt már egy nagyobb innovációs robbanásnak és a mesterséges intelligencia jelenléte most tudatosult nagyobb tömegekben, amikor megjelent a ChatGPT és alig 5 nap alatt elérte az 1 millió felhasználó számot.

Nagyobb-e a hype, mint a láng? Már a mindennapjaink része a mesterséges intelligencia? Vagy valóban bekövetkezett egy innovációs robbanás és most bukkant fel az AI a semmiből? – ezeket a kérdéseket boncolgattuk a beszélgetés első perceiben.

mesterséges intelligencia - innovációs robbanás

Nagy volt a hype és most nagy, de van is mire.

Csak hogy egy példát említsünk: A Meta avagy Facebook újonnan indított alkalmazása, iparági szakértők szerint a Twitter komoly versenytársa lehet. A Threads, ami az elemzők szerint egy igazi Twitter-gyilkos alkalmazás, megjelenését követő kevesebb, mint 1 napon belül 30 millió regisztrációt tudhatott magáénak. Növekedési gyorsaságban lenyomta a ChatGPT-t is.

Picit nagyobb volt a hype, mint a valóság, de azért a valóság érdemeit se degradáljuk, mert fontos dolog történt, berobbant az MI a köztudatba.

A világ legjobb sakkjátékosa már egy számítógép, a világ legjobb GO játékosa szintén egy számítógép, a Facebook algoritmusai és a geolokációs helymeghatározás már ott van az életünkben.

Itt van már velünk az AI egy ideje, csak a ChatGPT volt az, ami láthatóvá tette ezt nagyobb tömegek számára is.

Alantől Sophiáig

Kb 70 évvel ezelőtt merült fel először a mesterséges intelligencia gondolata, szóval ez nem egy mai keletű dolog és egészen Alan Turingig vissza tudunk nyúlni az időben ezzel kapcsolatban.

Turing volt az, akinek – társaival együtt – sikerült feltörnie az Enigmát és ezzel lerövidítenie a második világháborút becslések alapján, kb 2 évvel; Turing az, aki ma a legnagyobb font címleten, az 50 fontos bankjegyen látható, és Turing volt az is, aki az első sakkprogramot írta.

Ő az algoritmikus feldolgozás formális elméleti hátterének lefektetője, valamint a mesterséges intelligencia-kutatás és nem mellesleg a kriptoanalízis egyik legnagyobb alakja.

1947-ben írt egy tanulmányban a számítógépes intelligenciáról, ami megalapozta a mesterséges intelligencia tudományának kutatását.

Turing tette fel azt a kérdést, hogy lehetséges-e, hogy a gépek utánozzák az emberi gondolkodást.

1950-ben jegyezte le a Turing-teszt nevű eljárást, aminek segítségével el lehet dönteni, hogy egy gép gondolkodik-e vagyis, hogy egy gép akkor intelligens, ha a vele beszélgető ember NEM tudja eldönteni, hogy egy másik emberrel, vagy egy géppel társalog-e.

A Turing-teszt lényegében azt teszteli, hogy mi az, ami minket eredendően emberré tesz és elérhető-e az, hogy egy gép ezt az emberi gondolkodást le tudja másolni: létrejöjjön a mesterséges intelligencia, ami leképezi az emberi gondolkodást, tanulásra képes, vagyis generatív.

Generatív mesterséges intelligencia

A ChatGPT nevében is a „G” a generatívat jelenti, de ez egy jövőkép vagy már itt tartunk most is?

Pont a napokban jelent meg a hír, hogy a nagy tech cégek, mind beálltak amögé, hogy szabályozásra van szükség.

Talán még nem tartunk a generatív intelligenciánál, de hogy 5 hét múlva, 5 hónap múlva vagy 5 év múlva fogjuk ezt elérni azt nem tudjuk, mint ahogy azt sem tudtuk előre megmondani, hogy a ChatGPT lesz az az eszköz, amivel az AI berobban a köztudatba.

A szingularitás küszöbén c. könyvet emlegettük (2005-ös kiadású könyv), amiben a szerző, Ray Kurzweil a mesterséges intelligencia mellett az emberiség jövőjével foglalkozik, azon belül technológiai szingularitás, a nanotechnológia és a transzhumanizmus lehetőségeivel és irányaival.

Most „mindenki” a nagybetűs generatív intelligencián dolgozik, ami már saját magát is tudja javítani, azaz a saját adatbázisába bele tud írni, de legjobb tudomásunk szerint még nem tartunk ott, hogy bármelyik tech cég elérte volna.

Nagyon meredek is lehet ez a jövő, mert onnantól, hogy létrejön az első valóban generatív intelligencia, kb két perc telik el és olyan szuperintelligencia jön létre, amit már nem lehet majd kontrollálni.

Humanoid robotok

Ha már szingularitás és kontroll, akkor érdemes pár szót ejteni a humanoid robotokról is.

Ha kitekintünk az algók és a chatGPT buborékból, akkor máris szembejönnek a mesterséges intelligenciával felvértezett humanoid robotok.

Kb. 2 hete 9 humanoid robot tartott sajtótájékoztatót Genfben, ahol azt állították: hatékonyabb vezetők lennének az embereknél, de nem akarják senki munkáját elvenni, és nem lázadnak fel teremtőik ellen.

Köztük volt Sophia is, aki bármely témában tud emberekkel beszélgetni és érzelmek kifejezésére is képes mindamellett, hogy ő az első humanoid robot, akinek állampolgársága is van egy arab királyságban.

Sophiaval a spanyol király is eldiskurált és akkor hangzott el az a mondat tőle, hogy „A robotok nemsokára képesek lesznek sokkal több művelet elvégzésére emberi segítség nélkül is. Például leparkolni egy autóval.”

AI SZTORIK

Több AI sztorit és AI bakit is elmeséltünk, felemlegettünk, de nem lövök le mindent ebben az összefoglalóban… nézzétek meg a webinar videóját! Egy kicsit azért spoilerezhetek, szóval annyit elárulok, hogy többek között szó volt

 • Tesla és a Waymo önvezető autó fejlesztésről,
 • az IBM Watson dokijáról (IBM Watson Health),
 • Spotify, Netflix, AirBnB, Amazon ajánlásokról,
 • pénzügyi prognózisokról, trendek előrejelzéséről,
 • új harcról a keresőpiacon,
 • Az Ai szórakoztató oldaláról: Jimmy nóta Azahriah hangján, Virgin Voyages reklám J.Lo-val,
 • a Deepfake veszélyeit is megemlítettük és a híres Morgan Freeman videóval együtt,
 • beszéltünk a Samsung adatszivárgásos sztoriról,
 • és sztrájkokról az AI és a streaming kapcsán.

AI veszélyek

Az egyértelmű, hogy sok ember életére kihat az AI a jövőben, munkaerőpiaci változások következnek be.

Sokan emlegetik az AI-t az új gőzgépként, ami megváltoztatta a világot. Tulajdonképpen a gőzgép megjelenésétől számítjuk az ipari forradalom kezdetét (1769).

Az ipari forradalmat megelőző gazdaságra a mezőgazdaság dominanciája volt jellemző – annyira alacsony volt az élelemtermelés hatásfoka, hogy az emberek nagy része kénytelen volt ezzel foglalkozni. Ne menjünk bele részletesen hogy hol és hogyan zajlott le az első majd a második és a harmadik ipari forradalom. Egyezzünk ki abban, hogy a gőzgép megjelenése fordulópontot jelentett a társadalmi változásokhoz vezető időszakban. Akkor azonban volt kb 50 éve az embereknek a fokozatos alkalmazkodáshoz.

Lehet, hogy az AI-jal most nem ilyen szerencsénk. Jelenleg a fejlett országokban 27%-ra teszik azon munkák arányát, amelyeket leválthat az AI. A gond nem a 27%, hanem hogy mennyi idő alatt zajlik le ez a változás, mert az AI fejlődése exponenciális. 85 millió – A World Economic Forum becslései szerint ennyi munkahelyet váltana fel az MI 2025-re.

Szóval egyelőre nem lesz mindmeghalunk, se skynet kora, de jó lesz felkötni a gatyát és berendezkedni a változáshoz alkalmazkodásra.

 AI FOR BUSINESS

A Mesterséges Intelligencia biztosította lehetőségek

Az AI számomra jelenleg előnyös, mert

 • abban tud segíteni, ami az irodai folyamatokat megkönnyíti, illetve
 • a mennyiségi, sablonosítható kreatív munkát elvégeztethetem vele úgy, hogy a kvantitatív feladatok mellett a kvalitatív vagyis minőségi feladatokat meghagyja nekem, a szakembernek.

Felröppent a gondolat KKV és marketinges csoportokban, hogy ezentúl szükség lesz-e egyáltalán marketingesre, grafikusra, szövegíróra, asszisztensre. Erre az a válaszom, hogy szerintem most, aki az adott AI eszközt jól tudja használni, az az adott szakember, aki ezen a területen dolgozik.

 • Maga a szövegíró tudja jól használni a copywriter AI-t.
 • Maga a grafikus tudja jól használni a képgeneráló és egyéb grafikai AI-t.
 • Maga az asszisztens tudja jól használni az excelképletet, HTML kódot generáló AI-t.

Ugyanez a helyzet a marketingessel és az IT szakkival, programozóval. Pontosan azért, mert ő látja át, hogy mennyiben és mivel tudja az AI megkönnyíteni és meggyorsítani a feladat elvégzését. A szakember saját szaktudásával biztosítja a minőséget, a rendszerszemléletet az AI generálta részmegoldások fölé.

Az AI egyik kiemelkedő előnye, hogy lecsökkenti a kollégáktól kérdezgetés volumenét. Amikor egy kollégát egy kérdéssel kizökkentesz a munkájából, akkor akár 10-20 perceket is igénybe vehet, hogy az adott kolléga újra visszaszerezze a fókuszt és a flowt. Az apró kérdéseidet tudod megoldani a mesterséges intelligencia segítségével, így már nem csak a Google, hanem az AI is a barátod.

A Linkio virtuális asszisztense, egy chatGPT alapú AI, egy ideig az ügyfélszolgálatosunk is ő volt, segít a software onboarding folyamatában, a setupjában és az egész rendszerünkben, ami automata azt Emma „intézi”.

AI eszközök. the B-YOND kftt gyűjtése

AI eszközök – Melyiket használjam?

Rengeteg AI eszköz van már, kb 2500-at láttam egy weboldalonban összegyűjtve a minap. (Ma, 2023 július 26-án, ez a szám már 4000+ !)

Mindent AI-nak nevezünk már, mert az a fancy, és ha az algoritmusoktól kezdve egy background removerig = háttéreltávolítóg akkor igazából könnyű 2500-at összeszedni

Lényegesebb az, hogy mi alapján válasszunk AI-t:

 • funkció: milyen feladat vár megoldásra
 • költség: mi az ára az AI-nak? azaz mennyibe kerül? Mi a költségvonzata?
 • népszerűség
 • bizalom, mert a népszerűség nem minden
 • programozhatóság, külső kapcsolatok
 • jövőkép, roadmap

Ezeket súlyozzuk és ez alapján válasszunk.

AZ AI CÉGVEZETŐI SZEMSZÖGBŐL

A magyar KKV-k nagy általánosságban digitálisan fejletlennek mondhatók, ezért minél előbb a digitalizáció útjára lépni. Drasztikus változtatásokra lesz szükség, mert egy román, vagy cseh piac is ellőttünk jár és az AI révén csak még nagyobb lesz a lemaradás.

A cégvezetőnek nem dolga, hogy átvegye a programozó, a grafikus, a szövegíró vagy az asszisztens munkáját és az is biztos, hogy attól, hogy elkezd a cégvezető chatGPT-t, Midjourneyt és a többi MI-t használni, nem lesz több ideje a valós feladataira.

Akik a szöveget szolgáltatják, a képeket szolgáltatják, a kampányokat szolgáltatják, vagy alkalmazottként végzik ezeket a feladatokat, nekik kell az AI-t használni és így sokkal gyorsabban leszállítani a feladatokra a megoldásokat.

Azért érdemes a cégvezetőnek tudni az AI lehetőségekről, hogy magától a szakembertől számon tudja azt kérni.

A szállítót minősíti is, hogy használ-e AI-t és képzi-e magát ilyen irányban. Amelyik szakértő szolgáltató nem használ mesterséges intelligenciát, nem képzi magát, az le fog maradni és olyan áron fogja tudni nyújtani a szolgáltatását, olyan határidővel, ami már nem lesz elfogadható a cégvezető megbízó számára. A versenyképességet növelő tényezőről beszélünk itt.

A cégvezető felelőssége az alkalmazottak és az alvállalkozók bátorítása, képzése és az AI követésének, ésszeszerű kereteken belüli használatának elvárása.

A következő fél-1-másfél évben az AI képes lesz komplexebb feladatok elvégzésére is, következésképpen, ha valaki már most foglalkozik vele, később sokkal könnyebben fogja a saját cége szervetébe, életébe adoptálni egy mondhatni senior tudással. Érdemes szorosan követni, figyelemmel kísérni és ha nem is magadtól, vagy csapadtodtól, de a téged körülvevő szakemberektől elvárhatod.

Iparági használatot tekintve persze eltérő, hogy mire tudja az adott cég használni az AI-t.

Például egy építőipari cégnek is van marketingje és az online kommunikációban már nélkülezhetetlen az AI használat.

Biztos, hogy a cégnek van ügyfélszolgálata, vagy valamilyen vevő kapcsolattartása, amihez idővel szintén nélkülözhetetlen lesz az AI.

Lehet, hogy vannak prezik, összefoglalók, meetingek, bemutatók,, ismertetők – szóval rengeteg területen használható az AI.

Mondhatjuk úgy is, hogy a mesterséges intelligenciával való ismerkedés kötelezően ajánlott.

A Manchester City-s történetet nem fogom itt lelőni, ahhoz nézzétek meg a videót. Remek kis AI-os történet.

KONKLÚZIÓ

Általános igazság, hogy a félelem mindig a tudás hiányából adódik.

Az ember minél nyitottabb, befogadókészebb egy dologra, annál jobban ki tudja ismerni és a maga javára fordítani.

Úgyhogy kövessük a változásokat, ismerjük meg és legyünk nyitottak, mert csak így leszünk képesek adaptálódni.

Ez az évtized könnyen hozhat olyan nagy léptékű változásokat, amilyen mértékű változásokat még az elmúlt 30 év alatt összesen sem tapasztaltunk.

Speciális képességet kell kifejlesztenie a vállalkozóknak, ez pedig a hipergyors alkalmazkodás.

Nem az a kérdés, hogy a meesterséges intelligenciáé-e a jövő, hanem, hogy mikortól.

Szólj hozzá!